Sen verran taytyy tehda heti takautumaa, etta illalla halusin viela jutella vastaavan laakari J. Mwakalon kanssa heidan odotuksistaan suhteeni. Mainittakoon etta Steven - joka paljolti hoitelee ylihoitajan tehtavia - kysyi oikeastaan ensimmaisena, etta voinko olla yhtaan suunniteltua pidempaan. Illalla Mwakalo kysyi, etta oliko se kolme kuukautta kun aioin olla paikalla. Seuraavana paivana talouspaallikko kysyi, etta olenko nelja vai kuusi kuukautta. Kaikki puhuivat kylla hyvaa englantia, mutta en tieda mista vaara informaation johtui.
Sitten taytyy aloittaa faktoista, jotta lukijat ymmartavat missa mennaan, mutta en kertaa alussa mainituilta verkkosivuilta loytyvia asioita eli niita varmaan kannattaisi vilkaista ensin. Kerron asiat niinkuin olen ne ymmartanyt - jos olen vaarassa niin korjatkaa. Tansaniassa on noin 25000 asukasta laakaria kohden, Suomessa 338. Iteten sairaala palvelee neuvoloineen ja sivuterveysasemineen noin 40 000 hengen vaestoa. Paaosin terveydenhuolto ei siis voi olla laakarien vaan clinical officerien (co) ja assistant medical officerien (amo) (kutsutaan yhteisnimella paramedicals) varassa, jotka ovat ensilinjassa seka diagnosoimassa etta antamassa laakemaarayksia. Syrjaseudulla heita kutsutaan doctoreiksi, kun patevampia ei ole mailla halmeilla. Professori Per Ashorn kertoi seuranneensa Malawissa amojen tyoskentelya ja paivassa tuli yhdelta katsottua 300 (lue:kolme sataa) potilasta.
Primary school aloitetaan Tansaniassa noin seitseman vuoden iassa ja se kestaa seitseman vuotta. Halukkaat jatkavat secondary schooliin, jota kestaa nelja vuotta ja noin puolet heista paasee karsinnan kautta kahdelle lisavuodelle (advanced). Viime mainittu vastannee periaatteessa meidan lukiota ja secondary paattyy siis 18 tai 20 vuoden iassa.
Neljan secondaryvuoden jalkeen voi hakea vaikka sairaanhoitaja kouluun ja neljan vuoden kuluttua olet nurse vaihtoehtoina katilo (midwife), psykiatrinen tai terveydenhoitaja (preventive). Kaytannossa toimenkuvat voivat olla vaikka kuinka laajat esimerkiksi anestesiahoitajalla, joka yksin hoitaa nukutukset ja puudutukset ja siina sivussa avustaa viela intrumenttihoitajaa. Vaihtoehtoisesti voit pyrkia laakarin avustajaksi eli clinical officeriksi (ennen rural medical assistant). Neljan secondaryvuoden jalkeen se kestaa kolme vuotta ja kuuden vuoden jalkeen kaksi. Kenia, Tansania ja Uganda kokivat, etta liian paljon synnyttajia kuolee toimenpidekykyisten hoitajien puutteeseen esimerkiksi keisarinleikkauksien tarpeeseen. Siksi muodostettiin co:lle toimenpidepainotteinen kahden vuoden jatkokoulutus, jonka jalkeen he ovat assistant medical officereita ja kokemuksesta ja oppimishalusta riippuen he ovat laajentaneet operatiivista osaamistaan usein pakon sanelemana. Myos osa co:sta operoi. Muut Ita-Afrikan maat ovat plagioimassa co-amo-koulutuslinjaa.
Kuusivuotisen secondaryn jalkeen voi pyrkia yliopistoon opiskelemaan laakariksi (medical doctor) tai hammaslaakariksi (dentist) mika kestaa viisi vuotta koulussa ja yksi vuosi internshippalvelua sairaalan eri klinikoilla.
Jos nurse haluaa co-amo-linjalle, hanen tulee aloittaa alusta. Jos amo haluaa laakariksi niin hanen tulee aloittaa yliopistossa alusta, mutta kuulemma keskustelua kaydaan siita etta pitaisiko heille perustaa jokin lyhyempi koulutuslinja, jossa pitka kokemus huomioitaisiin.
Iteten sairaalaa pyorittivat valilla pitkaan vastaava laakari amo J. Mwakalo ja co Epiphania. Sitten Epiphania lahti amokouluun ja aloitti taalla tyot 1.10. Aitiysloman jalkeen pari kuukautta sitten taalla aloitti md Ntuli, joka on ollut toissa kanssani vain pari paivaa. Vastaanottoa hoitavat co:t Henry, Ali ja vuoden paasta elakkeelle jaava Tujetwesa.
maanantai 24. syyskuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti